وکیل مواد مخدر | مشاوره حقوقی رایگان | ویدئو آموزشی
چنانچه به دنبال وکیل خوب برای مواد مخدر و مجازات آن هستید، این مجموعه حرفه خود را در این راستا قرار داده است.
چنانچه نمیدانید چگونه از حقتان دفاع کنید و یا اطلاعی ندارید که در شهرتان قوی ترین وکیل مواد مخدر چه شخصی است، میتوانید در هر شهری که هستید، با شمارههای ۰۹۱۲۹۱۷۰۴۶۸ – ۰۹۱۵۱۰۲۶۸۹۷ – ۰۹۱۳۹۱۵۳۴۳۲ – ۰۹۰۲۶۲۲۰۳۲۲ – ۰۲۱۲۲۲۲۱۶۶۳ – ۰۵۱۳۶۱۴۴۶۴۵ تماس حاصل فرمایید و تا با کارشناسان ما مشاوره داشته باشید.
فهرست این مقاله
منظور از مواد مخدر چیست؟
اگر بخواهیم تعریف مختصری از مواد مخدر ارائه کنیم، باید بگوییم که مواد مخدر به هر نوع ماده ای اعم از طبیعی یا هر نوع ترکیب شیمیایی گفته می شود که با مصرف آن، فرد حالت تسکین پیدا می کند و یا سرخوش می شود و کم کم به آن معتاد و وابسته می شود؛ به طوری که با هر استفاده، مشتاق به استفاده از نوع قوی تر آن می شود.
کلمه مخدر نیز در لغتنامه دهخدا به معنی “هر آنچه که باعث سستی و بی حسی اندام های بدن بشود” می باشد.

انواع مواد مخدر چیست؟
مواد مخدر انواع بسیار زیادی دارد، خصوصا در دوران امروزی که با ترکیبات شیمیایی مختلفی میتوان انواع جدیدی از آن را ساخت و در دسترس سایرین قرار داد. اما میتوان دو دستهی کلی برای مواد مخدر درنظر گرفت: مواد مخدر سنتی و مواد مخدر صنعتی.
مواد مخدر صنعتی چه موادی هستند؟
در مقابل ، مواد مخدر صنعتی قرار دارند که از ترکیبات شیمیایی تشکیل میشوند و پایه طبیعی ندارند؛ هرچند ممکن است در تولید آنها به مقداری از گیاهان طبیعی دارای خاصیت مخدر بودن استفاده شود. این مواد بیشتر حالت سرخوشی به افراد میدهند و چون با طبیعت انسان سازگاری ندارند و پایه آن از گیاهان طبیعی نیست، استفاده بیرویه از آنها ممکن است حالت کما و حتی مرگ را برای افراد به وجود بیاورند. قرصهای اکستازی، LSD، متادون، PCP و … از انواع مواد مخدر صنعتی هستند.
معنی مواد مخدر سنتی چیست؟
همانطور که از اسامی آنها مشخص است، مواد مخدر سنتی موادی هستند که از طبیعت و گیاهان طبیعی به دست میآیند که از جمله این گیاهان خشخاش و شاهدانه و برگ کوکا هستند که پایه بسیاری از مواد مخدرهای سنتی محسوب میشوند. این مواد اصولا مصرف دارویی نیز دارند و وقتی که دُز استفاده از آنها از حد مجاز بیشتر شود، تبدیل به یک ماده مخدر اعتیادآور میشوند. برای مثال در اکثر قرصهای مسکن مثل استامینوفن، ژلوفن و … دُز پایینی از مواد مخدر در آنها وجود دارد که همین قرصهای دارویی نیز اگر بیرویه و بدون دستور پزشک استفاده شوند، منجر به اعتیاد خواهند شد.
چنانچه برای آگاهی از انواع مواد مخدر به وکیل مواد مخدر نیاز داشتید، میتوانید با بهترین وکیل مواد مخدر در موسسه حقوقی- بینالمللی راه امید ارتباط برقرار کنید.
مواد مخدر چه ضررهایی دارند؟
مهمترین ضرری که مواد مخدر برای انسان فراهم میآورد، همان وابستگی و اعتیاد است به طوری که ترک این وابستگی برای فرد دشوار است و ممکن است باعث دردهای شدید بشود. علاوه بر آن، فرد از نظر ظاهری تغییر میکند و با برخی از مواد مخدر حتی دچار مشکلات جسمی نیز میشود، ضمن اینکه اخلاق و روحیات او نیز تغییر کرده و تندخوتر میشود؛ فرد تمام علایق خود و خانوادهاش را از دست میدهد چون به چیزی جز مواد مخدر فکر نمیکند. چون استفاده از مواد مخدر در زمان طولانی اتفاق میافتد و مقدار مصرف در هر بار نیز بیشتر میشود، بنابراین، هزینه زیادی را میطلبد که اگر فرد قادر به تامین آن نباشد، مجبور میشد که به جرایم دیگری چون سرقت، اخاذی، زورگیری و … دست بزند و یا در نهایت ممکن است به کارتنخوابی و بیخانمانی روی آورد. این مسئله علاوه بر مشکلاتی که برای خود فرد معتاد به همراه میآورد، دارای پیامدهایی برای جامعه میباشد که سایر افراد جامعه و حتی دولتها را نیز ترغیب میکند که با اعتیاد و مواد مخدر مبارزه کنند. مواد مخدر صنعتی که نیز کما یا مرگ فرد را در پی دارند. بنابراین، استعمال مواد مخدر علاوه بر آسیبهای جسمی و روحی شخصی، آسیبهای اجتماعی نیز در پی دارد.
منظور از جرم مواد مخدر از چیست؟
قانون مبارزه با مواد مخدر و همچنین، قانون مجازات اسلامی به عنوان عناصر قانونی جرم مواد مخدر، در مورد اعمالی که مربوط به مواد مخدر میشوند و جرم هستند، صحبت کردهاند. در ماده ۱ قانون مبارزه با مواد مخدر آمده است که: «اعمال زیر جرم است و مرتکب، به مجازاتهای مقرر در این قانون محکوم میشود:
⦁ کشت خشخاش مطلقاً و کشت شاهدانه به منظور تولید مواد مخدر،
⦁ وارد کردن، صادر کردن و تولید انواع مواد مخدر،
⦁ نگهداری، حمل، خرید، توزیع و فروش مواد مخدر،
⦁ دایر کردن یا اداره کردن مکان برای استعمال مواد مخدر،
⦁ استعمال مواد مخدر به هر شکل و طریق مگر در مواردی که قانون مستثنی کرده باشد،
⦁ تولید آلات و ادوات و ابزار مربوط به تولید و استعمال مواد مخدر،
⦁ فرار دادن یا پناه دادن متهمان، مجرمان مواد مخدر که تحت تعقیباند و یا دستگیر شدهاند،
⦁ محو و یا اخفاء ادله جرم مجرمان.»
اعمالی که در این ماده ذکر شدهاند، به عنوان عنصر مادی جرم مواد مخدر مطرح میشوند. بنابراین، کشت گیاهانی که مصرف مواد مخدر دارند، واردات و صادرات، نگهداری و حمل و خرید و فروش، دایر یا اداره کردن محلی برای استعمال مواد مخدر، استعمال مواد مخدر، تولید ابزارهای مربوط به مواد مخدر، فراری دادن متهمان و پنهان کردن دلایل جرم مواد مخدر از جمله اعمال مادی است که اگر اتفاق بیفتند، به عنوان جرم ماود مخدر قابل پیگیری هستند. همچنین، این اعمال به صورت فعل هستند، نه ترک فعل. بنابراین، جرم مواد مخدر به صرت ترک فعل رخ نمیدهد.
موسسه حقوقی بین المللی راه امید با همکاری وکلای متخصص مواد مخدر آماده حضور در دعاوی کیفری است.
اگر شخصی از روی اشتباه اقدام به توزیع مواد مخدر کند، آیا مجرم است؟
عنصر معنوی جرم مواد مخدر این است که شخص باید سوءنیت عام داشته باشد یعنی از روی علم و آگاهی و عمدا بخواهد مواد مخدر را خرید و فروش، حمل یا نگهداری کند. در این جرم سوءنیت خاص ممکن است مفروض باشد چون شخصی که اقدام به واردات یا صادرات، خرید و فروش و توزیع مواد مخدر میکند، مسلما با نیت خیر این کار را نمیکند و عمدا میخواهد که دیگران از آن مواد مخدر استفاده کنند و آن را در جامعه پخش کند.
چه کسی میتواند از جرم مواد مخدر شکایت کند؟
جرم مواد مخدر یک جرم عمومی است یعنی شکایت از آن نیاز به شاکی خصوصی ندارد و هرکسی میتواند آن را گزارش بدهد و دادستان به عنوان مدعیالعموم میتواند فرآیند رسیدگی را آغاز و پیگیری کند. همچنین، خاتمه آن ارتباطی به گذشت شاکی ندارد و اگر در این زمینه شاکی خصوصی وجود داشته باشد و گذشت کند، صرفا موجب کیفیات مخففه برای مجرم میشود؛ نه اینکه فرآیند رسیدگی خاتمه یابد.
نحوه نوشتن شکایت از مواد مخدر چگونه است؟
برای آشنایی بیشتر با نحوه شکایت مواد مخدر، وکیل متخصص مواد مخدر نمونه شکواییه و حکم را بدین صورت آورده است:
رسیدگی در دادگاه
ممکن است شاکی پرونده از قرار صادره به دادگاه کیفری دو شکایت کند. با ارسال پرونده به مجتمع قضایی، پرونده از سوی معاونت ارجاع به یکی از شعب دادگاههای کیفری ارسال میشود. قاضی دادگاه کیفری نیز پرونده را مطالعه می کند و دستور تعیین وقت جلسه رسیدگی می دهد. زمان رسیدگی به شاکی و متهم در قالب یک اخطاریه ارسال میشود. در روز جلسه رسیدگی، شاکی و متهم در جلسه رسیدگی دادگاه حاضر میشوند. شاکی، دلایل خود را ارئه می کند و در قابل متهم نیز دفاعیات خود را اظهار می دارد. قاضی ضمن شنیدن به اظهارات دو طرف و بررسی مدارک و دفاعیات دو طرف تصمیم لازم را می گیرد. اینکه مدارکی که شاکی ارائه می کند تا چه اندازه معتبر باشد، به رای و نظر قاضی بستگی دارد در نهایت، ممکن است قاضی قرار صادره در دادسرا را استوار بداند یا اینکه آن را رد نماید.
دادگاه صالح برای رسیدگی به جرم مواد مخدر کدام دادگاه است؟
رسیدگی به جرائم ناشی از این قانون و جرائم مرتبط با مواد مخدر، در صلاحیت دادسرای عمومی و انقلاب و سپس، در صورت احراز مجرمیت متهم، در صلاحیت دادگاه انقلاب میباشد.
با توجه به وجود ارفاقها و خلأهای قانونی که موجب به وجود آمدن حق دفاع برای مرتکبین آن میشود، پیشنهاد میگردد در صورت وقوع این گونه جرایم به وکیل متخصص مواد مخدر مراجعه گردد.
فرآیند رسیدگی به جرم مواد مخدر چگونه است؟
شاکی یا دادستان باید در دادگاه کیفری محل وقوع جرم شکایت کیفری کند. همچنین، میتواند از طریق کلانتری اقدام کرده و کلانتری پس از انجام تحقیقات ابتدایی مانند اظهارات شهود و … گزارشی تهیه کرده و به بازپرس دادسرا ارسال میکند.
مجازات جرم مواد مخدر چیست؟
قانون مبارزه با مواد مخدر برای هریک از انواع مواد مخدر سنتی یا صنعتی و هریک از اعمال فوق، مجازات متفاوتی را پیشبینی کرده است که در ادامه به هریک از آنها پرداخته میشود:
- مجازات اعتیاد چیست؟
در قانون ما صرف اعتیاد جرم نیست مگر در دو مورد زیر:
مجازات افراد غیر معتاد:
براساس ماده ۱۹ قانون مبارزه با مواد مخدر، استعمال مواد مخدر یا روانگردانهای صنعتی غیردارویی توسط افراد غیرمعتاد جرم است و این افراد
۱- به بیست تا هفتاد و چهار ضربه شلاق و یک میلیون تا پنج میلیون ریال جزای نقدی
۲- به پنجاه تا هفتاد و چهار ضربه شلاق و دو تا ده میلیون ریال جزای نقدی محکوم میشوند.
مجازات افراد معتاد:
الف) براساس ماده ۱۵ قانون مبارزه با مواد مخدر، افراد معتادی که اعتیاد را ترک یا درمان نکنند مجرمند و معتادان به مواد مخدر و روانگردان و متجاهر (متظاهر) به اعتیاد و متخلف از تکالیف ناظر بر ترک اعتیاد = به حبس از نود و یک روز تا ششماه مجازات میشوند.
ب) براساس ماده ۱۰ قانون مبارزه با مواد مخدر، « معتادان به مواد مخدر مذکور در ماده ۸ که تا یک گرم از آنها را حمل یا نگهداری کنند به مجازاتهای مواد ۸ و ۹ محکوم نخواهند شد.»
کشت گیاهان برای تولید مواد مخدر چه مجازاتی دارد؟
براساس ماده ۲ قانون مبارزه با مواد مخدر، «هر کس مبادرت به کشت خشخاش کند و یا برای تولید مواد مخدر به کشت شاهدانه بپردازد علاوه بر امحاء کشت در هر بار، بر حسب میزان کشت به شرح زیر مجازات خواهد شد:
- بار اول، یک تا ده میلیون ریال جریمه نقدی،
- بار دوم، پنج تا پنجاه میلیون ریال جریمه نقدی و سی تا هفتاد ضربه شلاق،
- بار سوم، ده تا صد میلیون ریال جریمه نقدی و یک تا هفتاد ضربه شلاق و دو تا پنج سال حبس.
- بار چهارم، اعدام.»
نگهداری و حمل خشخاش چه مجازاتی دارد؟
براساس ماده ۳ قانون مبارزه با مواد مخدر، «هر کس بذر یا گرز خشخاش و یا سرشاخههای گلدار و یا به میوه نشسته شاهدانه را نگهداری و یا مخفی و یا حمل کند به صد هزار تا سهمیلیون ریال جریمه نقدی و یک تا هفتاد ضربه شلاق محکوم خواهد شد. در مورد سرشاخههای گلدار و یا به میوه نشسته شاهدانه، قصد تولید موادمخدر از آنها باید احراز شود.»
موسسه حقوقی- بینالمللی راه امید با داشتن وکلای متخصص در حیطه کیفری و مواد مخدر در اکثر شهرهای کشور عزیزمان ایران در حال فعالیت میباشد.
مجازات نگهداری و حمل تریاک چیست؟
براساس ماده ۵ قانون مبارزه با مواد مخدر، «هر کس تریاک و دیگر مواد مذکور در ماده ۴ را نگهداری یا مخفی یا حمل کند با رعایت تناسب و با توجه به مقدار مواد به مجازاتهای زیرمحکوم میشود:
- تا پنجاه گرم، تا دویست هزار ریال جریمه نقدی و تا سی ضربه شلاق،
- بیش از پنجاه گرم تا پانصد گرم، سه تا هفت میلیون ریال جریمه نقدی و ده تا شصت ضربه شلاق و شش ماه تا سه سال زندان،
- بیش از پانصد گرم تا پنج کیلوگرم، هفت میلیون تا سی میلیون ریال جریمه نقدی و چهل تا هفتاد و چهار ضربه شلاق و دو تا ده سال زندان،
- بیش از پنج کیلوگرم، سی تا پنجاه میلیون ریال جریمه نقدی و ده تا بیست و پنج
سال زندان و در صورت تکرار، اعدام و مصادره اموال بهاستثناء هزینه تأمین زندگی
متعارف برای خانواده محکوم.»
مجازات خرید و فروش تریاک چیست؟
براساس ماده ۴ قانون مبارزه با مواد مخدر، «هر کس بنگ و چرس و تریاک و شیره و سوخته تریاک را وارد کشور و یا صادر کند یا تولید یا توزیع و یا خرید و فروش کند و یا در معرض فروش قرار دهد با رعایت تناسب و با توجه به مقدار مواد مذکور به مجازاتهای زیر محکوم میشود:
- تا پنجاه گرم، تا پانصد هزار ریال جریمه نقدی و تا پنجاه ضربه شلاق،
- بیش از پنجاه گرم تا پانصد گرم، از چهار میلیون تا ده میلیون ریال جریمه نقدی و بیست تا هفتاد و چهار ضربه شلاق و یک تا پنج سال حبس،
- بیش از پانصد گرم تا پنج کیلوگرم، ده تا چهل میلیون ریال جریمه نقدی و پنجاه تا هفتاد و چهار ضربه شلاق و سه تا پانزده سال حبس،
- بیش از پنج کیلوگرم، اعدام و مصادره اموال به استثناء هزینه تأمین زندگی متعارف برای خانواده محکوم.»
مجازات خرید و فروش هروئین چیست؟
براساس ماده ۸ قانون مبارزه با مواد مخدر، « هر کس هرویین و مرفین و کدیین و متادون و دیگر مشتقات شیمیایی مرفین و کوکایین و نیز عصاره شیمیایی حشیش و روغن حشیش راوارد کشور کند یا تولید یا توزیع یا صادر کند، یا خرید و یا فروش کند و یا در معرض فروش قرار دهد و یا نگهداری و یا مخفی یا حمل کند با توجه بهمیزان مواد به شرح زیر مجازات خواهد شد:
- تا پنج سانتی گرم، از دویست تا پانصد هزار ریال جریمه نقدی و بیست تا پنجاه ضربه شلاق،
- بیش از پنج سانتی گرم تا یک گرم، از یک میلیون تا سه میلیون ریال جریمه نقدی و سی تا هفتاد ضربه شلاق،
- بیش از چهار گرم تا پانزده گرم، از ده تا بیست میلیون ریال جریمه نقدی و سه تا هشت سال حبس و سی تا هفتاد و چهار ضربه شلاق،
- بیش از پانزده گرم تا سی گرم، از بیست تا سی میلیون ریال جریمه نقدی و ده تا پانزده سال حبس و سی تا هفتاد و چهار ضربه شلاق،
- بیش از سی گرم، اعدام و مصادره اموال به استثناء هزینه تأمین زندگی متعارف برای خانواده محکوم.»
آیا دایر کردن قهوهخانه جرم است؟
دایرکردن قهوهخانه به تنهایی جرم نیست ولی براساس ماده ۱۴ قانون مبارزه با مواد مخدر، «هر کس به منظور استعمال مواد مخدر مکانی را دایر و یا اداره کند به پانصد هزار تا یک میلیون ریال جریمه نقدی و یک تا چهار سالحبس و انفصال دائم از خدمات دولتی محکوم میشود. مجازات تکرار این جرم، دو تا چهار برابر مجازات اول خواهد بود.» بنابراین، اگر قهوهخانه یا هر محل دیگری، محلی برای مصرف مواد مخدر و یا توزیع و خرید و فروش آن بشود، جرم خواهد بود.
اگر شخصی به یک مجرم مواد مخدر پناه بدهد یا او را فراری بدهد، چه مجازاتی دارد؟
براساس ماده ۲۱ قانون مبارزه با مواد مخدر، «هر کس متهم موضوع این قانون را که تحت تعقیب است پناه و یا فرار دهد و یا در پناه دادن و یا فرار دادن او همکاری کند به یک پنجم تایک دوم مجازات جرمی که متهم به آن را فرار یا پناه داده است محکوم میشود مگر آن که در انجام این اعمال سوء نیتی نداشته باشد. در مورد حبس ابدو اعدام مرتکب به ترتیب به چهار تا ده سال و ده تا پانزده سال حبس محکوم میشود.»
مجازات شخصی که ادله فرد متهم به مواد مخدر را پنهان میکند، چیست؟
در ماده ۲۳ قانون مبارزه با مواد مخدر اینطور ذکر شده است: «هر کس با قصد، به محو یا اخفاء ادله جرم مواد مخدر اقدام کند به یک پنجم تا نصف مجازات متهم اصلی محکوم میشود. در موردحبس ابد مرتکب به چهار تا ده سال حبس و در مورد اعدام به هشت تا بیست سال حبس محکوم میشود.»
شخصی که ابزارهای مربوط به مواد مخدر را تولید میکند، چه مجازاتی دارد؟
در ماده ۲۰ قانون مبارزه با مواد مخدر آمده است: «هر کس آلات و ادوات مخصوص و تولید یا استعمال مواد مخدر را تولید کند، به پرداخت پنج برابر قیمت آلات و ادوات مزبور و یا پنج تابیست ضربه شلاق محکوم میشود.»
وارد کردن مواد مخدر به زندان چه مجازاتی دارد؟
براساس ماده ۱۲ قانون مبارزه با مواد مخدر، «هر کس مواد را به داخل زندان یا بازداشتگاه یا اردوگاه بازپروری و نگهداری معتادان وارد نماید حسب مورد به اشد مجازاتهای مذکور درمواد ۴ تا ۹ محکوم میگردد و در صورتی که مرتکب از مأموران دولت باشد، به انفصال دائم از مشاغل دولتی نیز محکوم میشود.»