وکیل مهریه

پرسش و پاسخ در مورد مهریه

س۱)آیا ورثه زوجه حق تقاضای مهریه را از ورثه زوج دارند؟

ج)مهریه نیز مانند سایر حقوق مالی قابل نقل و انتقال قهری به ورثه است،بنابراین در فرض سوال مطالبه مهریه به عنوان قسمتی از اموال بجامانده از ورثه زوجه به طرفیت ورثه زوج که اموال بجامانده را قبول نموده اند در حدود اموال مزبور و به اندازه سهم آنان بلااشکال است.

س۲)زوجه نیمی از مهریه خود را بخشیده و طلاق گرفته است.آیا میتواند مابقی مهریه خود را به نرخ روز مطالبه نماید علی رغم این که تصویب قانون مطالبه مهریه به نرخ روز بعد از تاریخ حکم طلاق بوده است؟

ج)باتوجه به اینکه نصف مهریه برعهده زوج باثی مانده و اکنون زوجه طلب مهر کرده،ارزیابی مهریه براساس نرخ روز ضروری است.

س۳)آیا زوجه پس ازفوت زوج میتواند از ورثه تقاضای اجرت المثل نماید؟

ج)مطالبه اجرت المثل منوط به وقوع طلاق آن هم از طرف زوج است واینکه تقاضای طلاق ناشی از تخلف زوجه از وظایف همسری نباشد،قابل وصول است.بنابراین جواب سوال خیر میباشد.

س۴)مهریه زوجه تعدادی سکه بهار آزادی با تعیین ارزش ریالی است که در سند ازدواج قید گردیده،حال چنانچه زوجه درخواست مهریه خود را به نرخ روز نماید چه میتوان کرد؟

ج)ازتعیین تعدادی سکه بهار ازادی مشخص است که سکه بهار ازادی مد نظر بوده نه معادل ارزش مالی آن.پس عین همان تعدادسکه باید پرداخت شود ودرصورت عدم امکان،قیمت روز پرداخت میشود.

 

.

س۵)فرض کنیم زنی پس از دوسال از تاریخ فوت همسرش میخواهد مهریه خود را مطالبه کند.آنچه مسلم است این دعوی باید به طرفیت ورثه متوفی که ترکه (اموال بجامانده از متوفی) را پذیرفتند در دادگاه طرح و اقامه شود.سوال اینکه درموردی که مهریه زوجه وجه رایج است(نه سکه یااموال)براساس سال فوت شوهرباید محاسبه شود یابه نرخ روز؟

ج)براساس ماده ۳ آیین نامه اجرایی قانون الحاق یک تبصره به ماده ۱۰۸۲قانون مدنی تاریخ فوت مبنای محاسبه است.

س۶)اگر زن قبل از مطالبه مهریه از زوج فوت کند و مهریه اش وجه رایج باشد،ورثه زن حق دریافت مهریه به نرخ روز را دارند یا همان مبلغ معین شده در عقدنامه ملاک است؟

ج)آنچه مسلم است بافوت زوجه مهریه به ورثه اش منتقل میشود و هریک از ورثه نسبت به سهم الارث خود از اصل دین،طلب خود را از شوهر متوفیه یا ماترک وی مطالبه میکند؛اما آنچه ورثه حق دریافت آن را دارند اصل مبلغ مندرج در نکاح نامه است نه مبلغ روز وحه رایج،زیرا این حق زوجه زنده است نه ورثه او. اما عده ای نیز نظر مخالف دارند و محاسبه وحه رایج را ملاک میدانند.

نکته دیگر تعهد پدر زوج نسبت به مهریه در قبال زوجه است؛در اینصورت با مطالبه مهر و اعلام اعسار زوج نسبت به پرداخت،زوجه حق رجوع به پدر را دارد.

س۷)اگر پدر زوج پرداخت مهریه را تضمین کند چه؟وکیل مهریه

ج)دیگر شوهر هیچ گونه مسوولیتی برای پرداخت مهر ندارد و پدرش ضامن پرداخت است.

س۸)آیا پدر زوج در صورت امتناع از پرداخت مهریه به زندان میرود؟

ج)پاسخ مثبت است.مگر آنکه ثابت کند توانایی پرداخت بدهی به صورت اقساط یا کلی را ندارد که اصطلاحا به این شخص معسر گویند.

س۹)چنانچه مهریه وجه رایج باشد و پدر زوج برای پرداخت آن ضمانت کند نحوه محاسبه آن چگونه است؟

ج)پرداخت به عهده پدر است و برابر قانون هنگامیکه مهریه وجه رایج باشد به نرخ روز مطالبه خواهد شد.

س۱۰)آیا مهریه زوجه غیردایم همانند زوجه دایم عندالمطالبه میباشد؟

ج)بله و تفاوتی با مکاح دایم نیست.

س۱۱)اگر در نکاح موقت زن از شوهر تمکین نکند آیا مستحق دریافت مهریه است؟

ج)در نکاح موقت نفقه برقرار نمیشود اما اگر شوهر باقی مدت را بذل نکند و زن نیز تمکین نکند به نسبت عدم تمکین زوجه از میزان مهریه کاسته میشود.

س۱۲)بعد از جاری شدن عقد نکاح موقت آیا زن استحقاق دریافت همه مهریه را دارد؟

ج)قبل از نزدیکی استحقاق نصف مهر و بهد از آن تمام مهر در حق او مستقر میشود.

 

وکیل خوب و حرفه ای برای پرونده های مهریه 

مشاوره حضوری رایگان و یا مشاوره تلفنی با وکیل متخصص مهریه

تنها کافیست فرم ذیل را پر کنید ظرف حداکثر نیم ساعت باشما تماس گرفته میشود و نزدیک ترین وکیل به شما معرفی میگردد  .

درخواست وکیل

.

س۱۳)فرض کنیم زوج جوانی در حادثه رانندگی فوت میکند و ورثه اش عبارتند از یک پسر یک دختر پدر وهمسر که در این حالت سهم پدر یک ششم و همسر یک هشتم و مازاد ترکه ،که باید بین فرزندان (پسر دو برابر دختر) تقسیم شود.حال سوال اینکه آیا همسر میتواند جهت مطالبه مهریه اش از دیه متوفی برداشت کند؟

ج)اگر دیه را جزو اموال بجامانده از متوفی محسوب کنیم وبه بیان دیگر دیه را در حکم

مال مقتول بدانیم پس از پرداخت بدهی های متوفی مابقی دیه را ورثه مانند سایر اموال به ارث میبرند و چون مهریه زن نیز برعهده شوهرش بوده و دین است و اصولا دین ممتاز به حساب میاید.بافوت زوج همسرش میتواند دیه را که در حکم ماترک است بابت مهر خود قبل از تقسیم آن بین وراث به عنوان سهم الارث توقیف کند.اما اگر دیه را خسارت ناشی از جرم تلقی کنیم ازآنجا که زیان به ورثه مقتول وارد آمده و نه به متوفی،لذا به دارایی متفی چیزی اضافه نمیشود تا ماترک کجسوب شود،وهمسر متوفی نمیتواند آن را توقیف کند/در حال حاضر عقیده غالب نظر اول است.یعنی دیه در حکم مال متوفی بوده و جزو ترکه محسوب میشود و طلبکاران متوفی از جمله همسرش میتوانند انرا توقیف کنند.

س۱۴)زوجه یا هر طلبکار دیگر چگونه میتواند دیه را به نفع خود توقیف کند؟

ج)باید به واحد اجرای احکام دادسرایی که حکم دیه را اجرا میکند مراجعه کند.اما برای مطالبه مهریه باید به دادگاه حقوقی مراجعه و دادخواست بدهد و اگر قصد توقیف دیه را دارد باید تامین خواسته نیز بدهد.اگر دلیل رابطه زوجیت با متوفی سند رسمی باشد(عقدنامه محضری)برای تو قیف و تامین خواسته ، زوجه نیاز به پرداخت خسارت احتمالی ندارد.

س۱۵)چنانچه مبلغ دیه کمتر از مهریه باشد آیا زوجه میتواند برای مطالبه بقیه مبلغ به ورثه دیگر متوفی رجوع کند؟

ج)اگر سایر وراث ترکه را بپذیرند،بله.

 

چنانچه دنبال وکیل مهریه هستید تنها کافیست فرم ذیل را تکمیل کرده تا اطلاعات وکیل برای شما پیامک شود.

 

اگر در عقد ازدواج مهر تعیین نشده باشد چه می شود؟

پاسخ :

بر اساس ماده ۱۰۸۷ قانون مدنی اگر در نکاح دائم مهریه ذکر نشده یا عدم مهر شرط شده باشد، عقد ازدواج درست است و طرفین می توانند بعد از عقد در مورد مهر توافق نمایند. اما اگر پیش از توافق در مورد مهـریه، بین آن ها نزدیکی واقع شود، زوجه فقط می تواند مهر المثل مطالبه کند. اما در مورد نکاح موقت بر اساس ماده ۱۰۹۵ قانون مدنی عدم مهر در عقد موجب بطلان است.

.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

تماس با ما
درخواست مشاوره حقوقی تلفنی

با تکمیل فرم ظرف نیم ساعت با شما تماس گرفته میشود
درخواست مشاوره حقوقی تلفنی

با تکمیل فرم ظرف نیم ساعت با شما تماس گرفته میشود